Tisztelt HANO-s Érintettek!

Néhányan már szereztek tapasztalatot közülünk a betegellátás új gyakorlatából azóta is, hogy a HANO központ elköltözött a Kútvölgyi kórházból. Az új környezet és az ellátást biztosító személyzet változása, de mindenek előtt a járvánnyal szembeni védekezés új gyakorlatot is követel.

Elkerülendő, hogy minden ellátást igénylő betegtársunk a HANO-s roham miatt amúgy is feszült idegállapotban még egyedül keljen kiismernie magát az új környezetben, az alábbiakban ismertetjük a jelenleg előírt gyakorlatot.

A sürgősségi ellátás helyszíne változott. Eltérés a korábbi információtól, hogy a részleg most a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Ambulanciáját jelenti, Budapest, Szentkirályi u. 46. (korábban a III. sz. Belgyógyászati Klinika intézménynéven hivatkoztunk erre a helyszínre. Az ellátási igénnyel a betegeknek itt, az Ambulancia portáján kell jelentkezniük.

Minden Beteg itt, az Ambulancián kapja meg a C1-INH injekciót az alábbi eljárás részeként.

Hacsak nincs közvetlen életveszély, az ellátás kötelezően egy járványügyi felméréssel kezdődik. A beteg kap egy kitöltendő COVID kérdőívet.

A kitöltött kérdőív alapján a Beteg a következő 3 csoport valamelyikébe kap besorolást:

  • Nincs Covid gyanú
  • Gyenge Covid gyanú
  • Erős Covid gyanú

Amennyiben a Beteg a „Nincs Covid gyanú” csoportba kerül, a II. sz Belgyógyászati Klinika „normál” ambuláns rendelőjében („Rózsa labor”) látják el. Az ellátás (vérvétel + a készítmény beadása) során a maszkot kell viselnünk. Az ellátó egészségügyi Dolgozók sebészi maszkot és kesztyűt viselnek.

Amennyiben a Beteg a „Gyenge Covid gyanú” csoportba kerül, a földszinten, a „Covid vizsgálóban” látják el. Itt maszkot és kesztyűt kell viselnünk. Az ellátó személyzet sebészi maszkot, kesztyűt, szemüveget és hajhálót visel.

Amennyiben a Beteg az „Erős Covid gyanú” csoportba kerül, ellátása akkor is itt történik, a földszinten a „Covid vizsgálóban”. Itt is maszkot és kesztyűt kell viselnünk. Az ellátó személyzet FFP2 maszkot, kesztyűt, szemüveget, hajhálót és köpenyt visel.

Az ellátás során a „szokásos” HANO-s vérvétel a járvány ideje alatt NEM történik meg! Vérvétel történik viszont minden Betegnél Covid szerológiai vizsgálat céljából! Ezt követően kapjuk meg a C1-INH készítményt.

Távozás előtt ambuláns lapot kell kapnunk.

Erős Covid gyanú esetén – amennyiben a Beteget nem utalják tovább kórházba – másnap délelőttre torok- orrváladék PCR mintavételre visszakérik.

Ha az ellátás során az ügyeletvezető úgy ítéli meg, hogy a Beteg általános állapota miatt (akár Covid-ra gyanús, akár egyéb tünetek) kórházi kezelésre szorul, akkor a készítmény beadása után az ügyeletvezető átküldi a Központi Sürgősségi Betegellátó Osztályra, vagy az illetékes kórházba. A szállítás mikéntjét az ügyeletvezető dönti el.

Az ellátásunkban, a készítmény összeállításában a Koronária Őrzőben dolgozó nővérek segítenek.

A kapcsolatot továbbra is Farkas Henriette professzor asszony tartja velünk telefonon és szükség esetén értesít minket a szerológiai eredményről. Pozitív szerológia illetve Covid-ra gyanús tünetek esetén tájékoztat minket, hogy a következő PCR mintavételre mikor kell visszamennünk a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikára 1085 Budapest, Mária u. 41. (reggel, éhgyomorral!!).

Kérek minden érintett Betegtársunkat a fentiek szíves megismerésére és megértése! Kívánok mindenkinek vírus és rohammentes időszakot illetve szükség estén megértő együttműködést a minket ellátó intézménnyel.

A tájékoztatót a Klinika belső szabályozása megismerése után állítottuk össze.

2020.05.04

Nagy István