Farkas Henriette professzor asszonnyal történt megbeszélés alapján, az ő kérésének megfelelően az alábbi fontos információkat szeretném megosztani:

Mint legtöbben már értesültünk róla, a koronavírus (COVID-19) elleni védekezés egyik elemeként Magyarországon is kijelölik/kijelölték a szükséges karanténok helyszínét, amely helyszínek közé bekerült a Kútvölgyi Klinikai Tömb is. Eddig ez a létesítmény adott helyett az Országos Angioödéma Központnak (HANO központ), itt történtek az éves felülvizsgálatok, illetve ide, – a III. Számú Belgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályához (Kútvölgyi út 4.)-, tudtak az érintettek akut esetben fordulni.

Tekintettel az elrendelt intézkedésekre, a HANO központnak költöznie kell és az akut esetek kezelésére is – átmenetileg másik helyszín lett kijelölve:

Ez az intézmény a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, amely mostantól helyet ad a III. Számú Belgyógyászati Klinika Immunológiai Részlegének, amelynek feladatai közé bekerült a HANO-s betegek akut ellátása.

Címe: 1085 Budapest, Mária u. 41. Félemelet.

A klinika telefonszámai:
+36 1 266 0465, +36 1 266 0468, +36 1 459 1500

Dr.Farkas Henriette professzor asszony továbbra is elérhető a szokásos telefonján (+36-30-2380603).

A HANO-s gyermekek sürgősségi ellátása továbbra is a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai telephelyén (1131 Budapest, Madarász V. utca 22-24.) történik, Dr. Visy Beáta (+36 30 3453233) és Dr. Fejes János felügyeletével.

A receptek felírásával kapcsolatban most is Bali Judithoz (+36 20 5980633) lehet fordulni, aki a költözés közepette is igyekszik azonnal reagálni a kérésekre. Mivel a receptírás számítógépes hátteret és központi rendszer elérését igényli, így az „azonnali” reakció feltételezi, hogy ismét hozzáfér a rendszerhez, ami a költözés közepette több időt igényel. Tekintettel arra, hogy minden gondozott beteg rendelkezik a gyógyszerek felírásához szükséges írásbeli javaslattal a háziorvos, illetve bármely szakorvos is felírhatja a gyógyszereket.

Amint a HANO központ is átkerül az új helyére, amely szintén a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikávál közös telephelyen lesz, a professzor asszony értesít minket a pontos címről (emelet, szobaszám) és a rendelkezésre állás kezdetének időpontjáról. A költözés jelenleg folyamatban van, ami tekintettel a jelentős dokumentációs archívumra és a korlátozott létszámra, valamint az önkéntes segítség igénybevételére is vonatkozó korlátozásokra, még néhány napot igénybe fog venni.

Azok a betegtársaink, akik ebben az időszakban voltak az éves kontrolvizsgálatra ütemezve, értesítést fognak kapni az új időpontokról, amint a HANO központ el tudja foglalni az új helyét.

A HANOs betegek kitettségével kapcsolatban hangsúlyozni kell, hogy a fertőzés kockázata szempontjából nincs különbség egy nem HANOs, átlag magyar egészséges társunk és a HANO-s társaink kockázata között.

Amit most tehetünk, hogy követjük az óvatosság és személyes higiénia szabályait, az aktuális ajánlásokat, aki csak teheti, kerüli a nagyobb forgalmú helyszíneket és „mesterségesen” nem feszíti túl az idegeit a sokszor hatásvadász sajtócímek láttán.

Eseménymentes napokat kívánok mindenkinek addig is, amíg a régi rutinhoz vissza nem térhetünk!

Üdvözlettel

Nagy István

Magyarországi Angio-Ödémás Betegek Egyesülete